skip to Main Content
Hubungi Kami Percuma 1-800-88-1000 help@cancer.org.my

Kanser

Di Malaysia, 1 daripada setiap 10 orang lelaki dan 1 daripada setiap 9 orang wanita dijangka akan menghidapi kanser. Tiga kanser yang tertinggi di Malaysia adalah Kanser Payudara, Kanser Usus dan Kanser Paru-Paru.

Peningkatan kepekaan tentang tanda-tanda dan gejala kanser dapat membantu didalam pengesanan awal. Ini adalah penting kerana sekiranya kanser dapat dikesan dan dirawat dengan lebih awal, peluang untuk sembuh adalah lebih tinggi.

Apakah itu kanser?

3d-medical-background-with-abstract-virus-cells_1048-6296

Kanser adalah nama umum untuk sekumpulan penyakit, yang menjejaskan sel-sel badan. Walaupun terdapat banyak jenis kanser, semua kanser adalah disebabkan oleh sel-sel yang tidak normal yang terkawal.

Sel-sel kanser boleh menyerang tisu-tisu lain melalui sistem darah dan limfa. Kanser yang tidak dirawat boleh menyebabkan sakit yang serius dan juga membawa maut / kematian.

Pembahagian Sel di Badan

Badan kita terdiri daripada blok kecil yang dipanggil sel. Biasanya sel-sel tumbuh dengan cara yang terkawal. Setiap sel tahu apa yang perlu dilakukan, bila hendak melakukannya dan bila hendak berhenti.

Semasa kita muda, sel biasa dibahagikan lebih cepat untuk membolehkan kita membesar. Selepas kita menjadi dewasa, kebanyakan sel hanya dibahagikan untuk menggantikan sel-sel usang atau mati atau memperbaiki kecederaan.

cells_BM

Bagaimana Kanser Bermula?

Kanser bermula apabila sel-sel di bahagian badan membahagikan tanpa kawalan. Tidak seperti sel-sel biasa, sel-sel kanser terus dibahagikan, dibentuk satu ketulan atau tumor. Tumor terbentuk ada dua jenis – benigna (bukan kanser) atau malignan (kanser).

Tumor benigna boleh menyebabkan masalah, tetapi biasanya tidak bahaya seperti kanser. Dalam tumor ganas, sel-sel kanser boleh membesar dan menyebar di luar kawasan asal badan. Sekiranya tumor tidak dirawat, ia boleh merebak ke tisu sekeliling.

cancer-cells_BM

Bagaimana Kanser Tersebar?

Sel-sel kanser juga boleh merebak ke bahagian-bahagian tubuh yang lain. Mereka biasanya melakukan ini dengan masuk ke dalam aliran darah atau sistem limfa. Sistem limfa membuat dan menyimpan jenis sel-sel yang melawan jangkitan. Sekiranya sel kanser merebak ke sistem limpa, ia merebak dengan lebih cepat dan akibat mungkin lebih teruk.

Sistem aliran darah dan limfa adalah,rangkaian pengangkutan di dalam badan. Sel-sel kanser mempunyai keupayaan untuk bergerak di sekeliling badan menggunakan rangkaian ini. Jika sel-sel tersekat di suatu tempat, mereka boleh mula berkembang di tempat baru ini, membentuk tumor sekunder atau metastasis.

tumour_BM

Bagaimana Kanser Berbeza?

Terdapat banyak jenis kanser – dengan pelbagai tanda, gejala, rawatan, dan hasil yang berbeza. Jenis kanser yang berlainan boleh bertindak dengan sangat berbeza, misalnya, kanser paru-paru dan kanser kulit tumbuh pada kadar yang berbeza dan memberi respons kepada rawatan yang berbeza.

Inilah sebabnya mengapa orang dengan kanser memerlukan rawatan yang bertujuan untuk jenis kanser mereka. Tapak yang paling umum di mana kanser berkembang termasuk kulit, paru-paru, payudara, prostat, dan kolon / rektum (usus besar).

Apakah Pementasan Kanser?

Tahap kanser digunakan untuk menggambarkan saiz dan penyebaran tumor. Pementasan membantu para profesional kesihatan untuk mengenal pasti pelan rawatan yang terbaik untuk pesakit mereka.

Terdapat empat peringkat:

Peringkat 0: Ini biasanya bermaksud tumor sangat kecil dan masih di tempat yang sama ia bermula.

Peringkat 1: Ini biasanya bermaksud kanser bersaiz kecil dan terletak di dalam satu organ.

Peringkat 2: Ini biasanya bermakna bahawa kanser adalah lebih besar berbanding dengan peringkat 1. Namun, ia tidak menyebar ke tisu lain. Ada kemungkinan bahawa ia telah merebak menjadi nodus limfa mengelilingi organ, yang kanser terletak.

Peringkat 3: Ini biasanya bermakna kanser lebih besar dan tumor mungkin merebak ke tisu lain dan nodus limfa.

Peringkat 4: Ini bermakna kanser telah merebak ke organ lain. Ia juga dikenali sebagai kanser metastatik.

Peluang mengubati lebih tinggi jika kanser dijumpai dan dirawat lebih awal (iaitu Peringkat 1 dan 2). Oleh itu, berjumpa dengan doktor dengan segera jika anda mengesyaki kanser atau perhatikan apa-apa tanda amaran kanser.

*Sumber: Maklumat yang diadaptasi dari Kempen ‘Be Cancer Alert’ Ireland Utara; Statistik dari RIngkasan Laporan Pendaftaran Kanser Kebangsaan Malaysia 2007-2011

Back To Top